pagi tadi niat nak cari ayam kampung. tekak teringin gulai ayam kampung le pulak. tapi nasib tak baik...ayam kampung tak de. so my hubby beli le ayam pencen tq encik hubby!! macam dah muak makan ayam biasa tu...ntah le kenapa??? lemak banyak sangat kot!!
ni le ropa ayam pencen kredit to MR GOOGLE for the picture
ayam pencen = ayam telur yang dah tak bertelur lagi. ayam ni setelah dibersihkan akan dibakar seketika agaknya untuk hilangkan bulu2 ayam yang melekat lagi kat badan ayam tu. aku pun tak tahu kenapa, tapi setiap kali beli ayam pencen memang ade kesan terbakar kat badan ayam tu. daging dia mmg liat so kena lah rebus lama..tadi pun aku rebus 2jam baru empuk selalunya kalau nak buat rendang @ gulai aku suka guna ayam kampung mahal le sikit rega dia atau ayam pencen...maybe sebab daging dia tak hancur n rasa dia lagi sedap ikut rasa tekak aku le dari guna ayam biasa bandar.
selepas 2jam merebus n tambah 30 min lagi menggulai...inilah hasilnya...
amacam?? mengancam tak??
side dish yang lain tak payah le letak sini ye...hehehe
ayam di dibakar/layur utk hilangkan bulu2 halus/bulu roma kat badan ayam tu...sbb tu gie akan nmpk kesan terbakar tu...
ReplyDeleteaha..ye la kan kak kam...:)..sedap tau gulai ayam pencen nih :)
ReplyDelete